vitamine D


Dat er wordt geadviseerd om extra vitamine D en K (bij borstvoeding) aan je pasgeboren baby te geven dat weet iedereen. Vitamine K voor de bloedstolling en sterke botten, en vitamine D bevorderd de calciumopname in je botten en tanden. Wat iedereen ook wel weet is dat vitamine K vanaf de tweede week tot en met de 3e levensmaand ‘moet’ en de D tot en met 4 jaar. Echter wat veel ouders niet weten is dat de samenstelling van vitamine druppels nogal verschillen.

Het grootste verschil is de basis van de vitamine druppels, water of olie. Water spreekt voor zich en olie varieert van kokosolie tot sesamolie. Bij sommige vitamines blijft het daar bij. Vitamine opgelost in olie en klaar. Meer dan genoeg zou je denken. Niets is minder waar. Toevoegingen in de vorm van dinatriumwaterstoffosfaat (hoe?!) wat als eigenschap heeft dat het de opname van calcium tegen werkt. Wait what? Vitamine d bevorderd de calciumopname en dan stoppen ze er iets in wat die functie tegenwerkt? En dan werkt het spulletje ook nog eens laxerend… Mij ben je hier kwijt. Maar ook toevoegingen als suiker, saccharose (=suiker) of sinaasappelaroma. Maar waarom?? Waarom zou je dit aan een baby willen geven?

Maar hoe maak je nou een keuze? De prijzen verschillen nogal maar ook de hoeveelheid druppels die je per dag moet toedienen. Om het een beetje overzichtelijk te maken heb ik volgend schema voor jullie opgesteld (klik voor vergroting):

Mijn advies hierin is dus om te kiezen uit de vitamines met een groen vinkje. Echter is ook bij deze keuze niet mijn mening de wet. Elke mama heeft recht op informatie en kan daaruit voor zichzelf een bewuste keuze maken. Succes met de zoveelste keuze die je moet maken als nieuwbakken of aankomende mama!

Spread the love,
Sharon

You may also like...

One thought on “vitamine D

  1. Maaike

    januari 12, 2017 at 9:45am

    Ze krijgen het beide bij ons niet. Vitamine d halen ze uit de buitenlucht en bepaalde voedingsstoffen.

    Ze hebben het alleen in het ziekenhuis gehad. Daarna niet weer.

    • Auteur

      belovedkraamzorg

      januari 12, 2017 at 10:08am

      Ieder zijn eigen keuze! Ik ben me nu aan het verdiepen in vitamine K. Van D ben ik wel overtuigd dat er te korten zijn als je niets bij geeft. Deze informatie is wel handig voor mama’s die het wel willen geven, zodat zij een bewuste keuze kunnen maken.