De kraamverzorgster vertelt

 

Vitamine D
In Nederland geldt het advies om je kindje vitamine druppels toe te dienen. Vanaf dag 8 t/m 3 maanden extra vitamine K voor de bloedstolling en sterke botten. En tot en met 4 jaar vitamine D. dit bevorderd de calciumopname in je botten en tanden. Waarschijnlijk heb je de vitamine druppels als ergens op een uitzetlijstje zien staan en wil je ze graag tijdens je zwangerschap alvast in huis halen. Maar welke vitamines kies je dan? Wat veel ouders niet weten is dat de samenstelling van vitamine druppels nogal verschillen. Lees meer..

Stuwing
Al vanaf het begin van je zwangerschap verandert er veel in je lijf. Maar ook na de bevalling gaat je lichaam allerlei transformaties door. Zodra je bevallen bent gaat je lichaam hormonaal gestuurd moedermelk aanmaken. Ook als je je kindje niet aanlegt. Ongeveer de vierde dag na de geboorte van je kindje draaien je borsten overuren en zal je waarschijnlijk midden in de nacht wakker worden met enorme (en dan bedoel ik formaat pamela-is-er-niks-enorme), gespannen, pijnlijke borsten. Dit verschijnsel heet stuwing. Lees meer..

Herstel na een natuurlijke bevalling
Als je eenmaal bevallen bent begint je herstel. Herstellen is voor iedereen een persoonlijk proces. Er is veel gebeurd in en met je lichaam. Vooral je bekkenbodem, vagina, perineum en anus kunnen behoorlijk wat schade hebben opgelopen. Er is immers een kind doorheen gekomen. En zeg nou eens eerlijk: hoe veel van jouw vriendinnen vertelde werkelijk hoe het voelde na de bevalling? En wie durfde er eerlijk toe te geven dat ze in de kraamweek in d’r broek stond te plassen? Lees meer..

Huidsmeer
Na de geboorte wil je graag je kindje de beste start geven. Dit is waarom de WHO (World Health Organisation) adviseert om de navelstreng pas door te knippen als deze is uitgeklopt. Direct na de bevalling bevindt nog zo’n 30% van het bloedvolume van je kindje zich in de placenta. Het enige nadeel van het volledig laten toestromen van het bloed naar de baby is dat baby’s vaak iets geler gaan zien. Dit komt omdat ze de afvalstoffen van rode bloedcellen nog niet goed zelf kunnen uitdrijven. Lees meer..

Pseudo menstruatie
Tijdens de zwangerschap krijgen baby’s via de placenta vrouwelijk hormoon van de moeder in het lichaam. Bij meisjes gaat de baarmoeder daardoor slijmvlies aanmaken. Net als bij een normale menstruatie. Als het meisje geboren wordt dan krijgt zij dit hormoon niet meer binnen en zal het slijmvlies afgebroken worden. Net als bij volwassen vrouwen aan het einde van de cyclus. In de meeste gevallen resulteert dat in slijmerige afscheiding. Echter bij 5-10% komt er ook wat bloed in het slijm. Veel ouders zien het in de luier zitten bij het verschonen.  Lees meer..

Navelstreng 
Na de geboorte wil je graag je kindje de beste start geven. Dit is waarom de WHO adviseert om de navelstreng pas door te knippen als deze is uitgeklopt. Direct na de bevalling bevindt namelijk nog zo’n 30% van het bloedvolume van je kindje zich in de placenta. Het enige nadeel van het volledig laten toestromen van het bloed naar de baby is dat baby’s vaak iets geler gaan zien. Dit komt omdat ze de afvalstoffen van rode bloedcellen nog niet goed zelf kunnen uitdrijven. Dit nadeel weegt niet op tegen de overige voordelen dat het laat afnavelen met zich meebrengt. Lees meer..

Kraamtranen
Ook al regent het in bijna elk nieuw gezin wel hartjes, ze komen vaker uit een grijze wolk dan uit die befaamde roze wolk. Zeker de eerste dagen is het vaak aanpoten en hard werken om je kindje te leren kennen, de borstvoeding op gang te krijgen en dan moet je ook nog bezoek ontvangen. Je wordt geleefd de eerste dagen. Lees meer..

Reacties gesloten.