Bevallingsplan

Iedereen wilt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn op de bevalling. Een bevallingsplan is daar een goed hulpmiddel voor. Je kunt door middel van onderstaande punten met je partner sparren over zaken zoals;
Waar wil ik bevallen, wie willen we er bij hebben en wil ik medicatie tegen de pijn. Maar ook de kleine dingetjes zoals; wie knipt de navelstreng door of wie kleedt de baby aan? Het is fijn om met je partner op een lijn te zitten en dat je daar tijdens de bevalling niet meer over hoeft te discussiëren. Voordat je gaat bevallen zijn er namelijk heel veel dingen waar je over na moet denken. En, geloof me, dat is het laatste wat je wilt tussen de weeën door.

Waar wil je gaan bevallen?
Dit is een belangrijke keuze. Je moet tijdens je bevalling op je gemak kunnen zijn. Kies dus ook datgene wat het best bij jullie past.
Als je onder controle bent bij de gynaecoloog dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Als je onder controle staat bij de verloskundige dan heb je meerdere opties. Denk dan aan thuis, een kraamhotel of poliklinisch in het ziekenhuis. Bespreek met jouw verloskundige wat voor jullie de opties zijn en schrijf deze op in jullie bevallingsplan.

Wie wil je bij je bevalling?

Bij een bevalling is het al snel druk. Sowieso is de verloskundige/gynaecoloog en een kraamverzorgster aanwezig. Daarnaast je partner uiteraard. Dit betekend dat je dus al snel 3 mensen aan je bed hebt staan. De keuze is aan jullie of je daarbij nog (schoon)moeder, je beste vriendin of bijvoorbeeld je zus er bij wilt hebben.
Ook zijn er tegenwoordig fotografen die zich hebben gespecialiseerd in bevallingsfotografie. Erg mooi! Maar als je liever niet wilt dat er foto’s gemaakt worden of alleen na de geboorte is het fijn om dit op te schrijven. Bespreek vooraf ook of jullie het goed vinden dat er een eventuele stagiaire (gynaecoloog/verloskundige/kraamverzorgster) aanwezig is en wat hij/zij dan mag doen.

Hoe wil je de weeën opvangen?

Denk hierbij aan de houding. Het helpt natuurlijk mee om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Zo kun je bijvoorbeeld blijven rondlopen, onder de douche staan of op een bal zitten. Soms is het wel even fijn om te rusten tussen de weeën door in een heerlijk warm bad.
Denk ook aan de sfeer in de kamer. Wil je bijvoorbeeld gedimd licht of rustige muziek, schrijf dat dan op. Een massage of ondersteuning bij ademhalingstechnieken kunnen ook voor ontspanning zorgen tussen de weeën door. Als je in het ziekenhuis of in een kraamhotel bent kun je pijnstilling krijgen als je dit wenst. Denk hier goed over na en bespreek de voor- en nadelen van te voren met je verloskundige.

Hoe wil je gaan bevallen?

Er zijn verschillende manieren en houdingen om daadwerkelijk te bevallen. Enkele voorbeelden hiervan zijn, liggend op je rug in bed, op handen en knieën of zittend op een baarkruk. Ook is er soms de mogelijkheid om in bad te bevallen, als je dit wilt moet je dat tijdig met je verloskundige bespreken aangezien dit niet overal mogelijk is.

Wat wil je graag als je kindje geboren wordt/is?

Dit zijn kleine dingetjes waar je vaak niet over na denkt als je er nog niet over gehoord of gelezen hebt. Dit kan zijn dat je graag zelf (of samen met je partner) je kind wilt aanpakken en op je (blote) borst wilt leggen. Verder moet je er over nadenken of je huid op huid contact wilt of dat je liever een shirt aan houdt. Mag je kindje direct afgedroogd worden of alleen bedekt met warme doeken? Wil je dat je kindje een mutsje op krijgt of liever niet. Dit gebeurd vaak vrijwel direct. Echter zijn er onderzoeken die laten zien dat de hechting tussen moeder en kind nog beter verloopt als je kind geen mutsje op krijgt. Omdat je dan je kind beter kunt ruiken. En ohhh wat ruiken ze heerlijk! Wil je de navelstreng voelen kloppen? En wie gaat de navelstreng door knippen? Sommigen willen graag de navelstreng pas doorknippen als ook de placenta geboren is.
Als je borstvoeding wilt geven is het heel mooi om je je kindje op eigen kracht naar de tepel te laten ‘kruipen’. In dit filmpje kun je heel goed zien dat pasgeboren baby’s heel goed in staat zijn om dit helemaal zelf te doen. Het huid op huid contact hierbij stimuleert de productie van borstvoeding.
Als het kindje geboren is moet ook de placenta nog volgen. Hiervoor wordt er wel eens medicatie geïnjecteerd in je bovenbeen. Echter is de keuze aan jou, zolang het medisch niet noodzakelijk is. En ook dat bepaal jij. Wil je de placenta zien? Een foto er van? Of zelfs mee naar huis nemen?
Bedenk ook goed van te voren wanneer je familie/ vrienden op de hoogte wil brengen van de geboorte van jullie kindje. En wanneer je eventueel bezoek zou willen ontvangen.

Medisch ingrijpen

Soms is het medisch gezien noodzakelijk om in te grijpen. Er zijn al vele hulpmiddelen die een natuurlijke bevalling kunnen bevorderen. Echter is het soms nodig om een (spoed)keizersnede uit te voeren. Door deze ingrepen loopt het soms anders dan je van te voren in je bevallingsplan beschreven had. Het is dus verstandig om van te voren goed in te lezen en te bedenken wat je dan graag wilt. Wat wil je bijvoorbeeld graag als jij je kindje nog niet vast kunt houden? Of als je kindje mee moet voor verdere onderzoeken en jij ligt nog op de OK na een keizersnede?

Ik hoop dat ik jullie hiermee wat handvatten heb kunnen geven om zo mogelijk jullie bevalling naar wens te laten verlopen. Lees je bevallingsplan nog een aantal keer samen door en bespreek hem met jullie verloskundige. Zij heeft misschien ook nog fijne aanvullingen voor jullie bevallingsplan.

Ben je geïnteresseerd in mijn diensten? Schrijf je dan hier in!

Reacties gesloten.