Zwangerschapskalender

www.lukk.nl

www.lukk.nl

 

Als je zwanger bent zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Daarom heb ik voor jullie deze planning voor je zwangerschap gemaakt.

Voor dat je zwanger bent..
Het is belangrijk om al te starten met foliumzuur zodra je stopt met anticonceptie. Foliumzuur zorgt er onder andere voor dat de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje, open gehemelte of gespleten lipje vermindert. Je kunt de foliumzuur gebruiken tot je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet langer nodig.

LoveCyclus

LoveCyclus

 

Veel vrouwen hebben na langdurig gebruik van de pil of spiraal een zeer onregelmatige natuurlijke cyclus. Om je cyclus goed in beeld te krijgen kun je o.a. met de ‘LoveCyclus’ app gemakkelijk je eisprong berekenen.

Week 1-4
Twee weken na de start van je vorige menstruatie heb je een eisprong en kan er dus een eventuele bevruchting plaatsvinden. De eerste twee weken van je zwangerschap krijg je dus eigenlijk cadeau. Twee weken daarna zou je weer ongesteld moeten worden. Is dat twee dagen daarna nog niet dan kun je een zwangerschapstest doen. Deze kun je bij de drogist en apotheek kopen.

Als je wilt kun je contact opnemen met Moeders voor Moeders. imageJe kunt via Moeders voor Moeders urine af staan om andere vrouwen te helpen om zwanger te worden en het kost je niets. Vanaf de zesde tot en met de zestiende week zit er in je urine grote hoeveelheden van het HCG hormoon. Dit hormoon wordt gebruikt om medicijnen te maken voor de behandeling van minder vruchtbare vrouwen. Voor het aanmelden bij Moeders voor Moeders kun je gratis bellen met (0800) 0228070 of kijk op www.moedersvoormoeders.nl

Week 5-10
Als je zeker weet dat je zwanger bent moet je op zoek naar een verloskundige. Welke verloskundigepraktijk je kiest is erg persoonlijk. Kies die praktijk waar je je goed bij voelt. Je kunt tenslotte toch vooraf niet plannen wie je bevalling zal gaan begeleiden. Maak gelijk een afspraak voor je eerste bezoek.
Waarschijnlijk vind ook hier ergens je eerste echo plaats. Afhankelijk van welke praktijk wordt dit in combinatie gedaan met de intake bij de verloskundige. Als het nog te vroeg is kan er nog geen termijnecho plaatsvinden en zul je een aantal weken later nog een echo krijgen.
Als je een serie met buikfoto’s wilt maken moet je dat zeker in deze weken doen om je serie goed te starten. Of start ook gelijk met schrijven als je een boekje bij wilt houden.
Vanwege beperkte plaatsen is het verstandig om je in deze weken ook aan te melden bij mij!

Week 10-13
In deze periode heb je de termijnecho (als die nog niet heeft plaatsgevonden).
Je zal met je partner moeten gaan bespreken hoeveel je na je bevallingsverlof wilt gaan werken. Eventueel moet je al op zoek gaan naar kinderopvang aangezien de wachtlijsten soms erg lang zijn.
Meld je zwangerschap bij je zorgverzekeraar. Zij zullen ook vragen naar mijn KVK nummer (65532449) en KCKZ nummer (211493). Nu zul je automatisch een kraampakket ontvangen.
Orienteer je en gee je alvast op voor een zwangerschapscursus als je dat leuk vind.
Vanaf 13 weken kun je met een pretecho al een geslachtsbepaling laten doen.

Week 14-16
Als je nog niet getrouwd ben zal je partner tijdens de zwangerschap het ongeboren kindje moeten erkennen. Ook zul je samen over de achternaam moeten nadenken.
Vanaf 16 weken moet je melding maken van je zwangerschap aan je werkgever en een zwangerschapsverklaring vragen aan je verloskundige. Dit heb je nodig om je zwangerschapverlof aan te vragen bij je werkgever.
Officieel mag je dit doen tot 3 weken voor de beoogde ingang van je verlof. Echter is dit in praktijk niet echt realistisch en zal je baas je dit waarschijnlijk niet in dank afnemen.

Week 20-24 

Rond de 20 weken zul je een screeningsecho. Dit is een zeer uitgebreide echo waarop je kindje langs alle kanten gecontroleerd wordt.
Shoppingtime!! Omdat op veel kinderkamers, kinderwagens en autostoeltjes

www.lukk.nl

www.lukk.nl

 

een ruime levertijd zit is het verstandig op vroeg te gaan shoppen. Ook is het met een dikke buik niet zo fijn meer om uren door babyzaken te hobbelen. Maar wat heb je allemaal nodig? Hier vind je een uitzetlijst die ik heb opgezet uit eigen ervaring.
Rond de 24 weken kun je je opgeven voor een borstvoedingscursus.
Wist je dat er tegenwoordig speciale geboortefotografen zijn? Lukk Fotografie is er een van in deze regio. Leuk om op een mooie manier terug te kunnen kijken op deze zeer indrukwekkende gebeurtenis.

Week 25-30
Rond 25 weken kun je een telefoontje van mij verwachten. Ik wil dan een intakegesprek met jullie inplannen.
Hebben jullie al een naam bedacht? Of kaartjes besteld? Via www.dear-deer.nl kun je erg leuke kaartjes laten maken, helemaal naar eigen wens! Als je kaartjes hebt utgezocht is het handig om deze in je zwangerschapsverlof al te kunnen schrijven. Vraag dus even na of je die alvast kunt bestellen.

Week 31-35
Moet de babykamer nog opgeknapt worden? Dan wordt het nu wel tijd om dat te gaan doen. Bespreek met je partner ook je bevallingsplan zodat je zeker weten op tijd alles samen hebt besproken. Dit kun je dan bij de volgende controle met je verloskundige bespreken.
Om er zeker van te zijn dat alles gereed is kun je ook gaan beginnen met het wassen van de babykleertjes en het beddengoed. Dit kan gewoon met het wasmiddel wat je altijd gebruikt maar gebruik liever geen wasverzachter.
Heb je nog geen kraampakket ontvangen? Neem dan even contact op met je zorgverzekeraar.

Week 36
Na deze week mag je kindje zich melden. Wees dan ook goed voorbereid!
Regel opvang voor eventuele oudere kinderen
-Is heel je uitzetlijst compleet?
– Is je bevallingsplan helemaal naar wens?
– Vergeet de batterijen van je fototoestel/videocamera niet op te laden!
– Staat je vluchtkoffer al klaar?
– Zet je bed op klossen zodat het van de grond tot bovenkant matras op 80cm staat.
– Zorg dat er de komende weken altijd benzine in de auto zit voor als je onverhoopt midden in de nacht met weeen naar het ziekenhuis moet. Puffen aan de pomp is echt niet grappig.

Week 37-42
Al het goed is ben je nu helemaal goed voorbereid en kun je relax afwachten tot jullie kindje zich meld. Geniet van je verlof!!
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en als je zelf nog toevoegingen hebt dan hoor ik het graag.

Spread the love,
Sharon

You may also like...