Navelstreng uit laten kloppen

Na de geboorte wil je graag je kindje de beste start geven. Dit is waarom de WHO adviseert om de navelstreng pas door te knippen als deze is uitgeklopt. Direct na de bevalling bevindt namelijk nog zo’n 30% van het bloedvolume van je kindje zich in de placenta. Het enige nadeel van het volledig laten toestromen van het bloed naar de baby is dat baby’s vaak iets geler gaan zien. Dit komt omdat ze de afvalstoffen van rode bloedcellen nog niet goed zelf kunnen uitdrijven. Dit nadeel weegt niet op tegen de overige voordelen dat het laat afnavelen met zich meebrengt.

Het bloedvolume maakt je kindje sterker omdat bloed ijzer bevat. Meer bloed betekent ook een hoger ijzergehalte. Dat vermindert het risico op bloedarmoede aanzienlijk. Omdat je kindje met het extra bloed sterker is vergemakkelijkt het de overgang van in de buik naar de grote wereld. Zolang de navelstreng nog klopt ontvangt het kindje via de placenta nog extra zuurstof. Zo kunnen de longen nog even wennen aan het leven buiten de baarmoeder.

Het bloed bevat ook stamcellen. Als je de navelstreng laat uitkloppen krijgt je kindje ook zo’n 30% meer stamcellen in het lijfje. Zo wordt overdracht van stamcellen door de baby zelf zo optimaal mogelijk benut. Dit is erg belangrijk bij de ontwikkeling van het immuun-, ademhalings-, bloedcirculatiesysteem en het centraal zenuwstelsel.

placenta navelstreng uitkloppenOok bij prematuur geboren baby’s is het van belang dat de navelstreng uit kan kloppen. Uit onderzoek blijkt dat prematuren die dit wel hebben gehad een betere bloeddruk hebben, minder medicatie nodig hebben en minder vaak hersenbloedingen hebben. Ook is resuscitatie minder vaak nodig.

Buiten deze lichamelijke effecten voor je baby verzekert het jou er van dat je kindje in ieder geval die tijd rustig bij jou ligt. Benut die tijd om je kindje te ontmoeten. Wat ook mooi is, is dat je de hartslag vaak nog in de navelstreng kunt voelen kloppen. Ondanks dat je kindje al geboren is zijn jullie toch nog verbonden. Na het laten uitkloppen bindt de verloskundige de navelstreng af zodat jij of je partner deze door kan knippen. Je kunt dit doen met een navelklem, navelveter of met een cordring. De cordring is de laatste tijd erg populair aan het worden. Wat ik wel begrijp. Ik zie veel minder ontstoken naveltjes dan met de navelklem omdat er minder druk op staat en er meer lucht bij kan komen zodat hij netjes indroogt.

Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng pas door te knippen als de placenta geboren is. Een halve-lotus bevalling wordt dit genoemd. Of om hem helemaal niet door te knippen maar om te wachten tot hij vanzelf loslaat, een volledige lotus bevalling. Hierbij worden speciale kruiden gebruikt om de placenta in te laten drogen totdat de navelstreng loskomt.

Wist je dat…
– 1 op de 3 baby’s wordt geboren met de navelstreng een of meerdere keren rond de hals. Door de dikke gelei van Wharton is dit helemaal niet erg. De baby krijgt gewoon nog zuurstof door de navelstreng en gebruikt de longen nog niet. Soms zitten er zelfs echt knopen in de navelstreng.
– De lengte varieert van 30-100cm en de dikte varieert tussen de 1-3cm.
– Laat afnavelen bij een keizersnede ook mogelijk is? Geef aan dat je dit wenst in je geboorteplan.

You may also like...