Herstel na een natuurlijke bevalling

Als je eenmaal bevallen bent begint je herstel. Herstellen is voor iedereen een persoonlijk proces. Er is veel gebeurd in en met je lichaam. Vooral je bekkenbodem, vagina, perineum en anus kunnen behoorlijk wat schade hebben opgelopen. Er is immers een kind doorheen gekomen. En zeg nou eens eerlijk: hoe veel van jouw vriendinnen vertelde werkelijk hoe het voelde na de bevalling? En wie durfde er eerlijk toe te geven dat ze in de kraamweek in d’r broek stond te plassen? Of na elke plasbeurt een gaasje met vaseline tussen d’r schaamlippen moest vouwen omdat anders de linker schaamlip aan de rechter zou kunnen vastgroeien? En dan die eerste keer weer intiem zijn met je partner, daar hoor je al helemaal niemand over.

Het herstel begint al met de voorbereiding op je bevalling. Weet wat je kunt verwachten en wat je kunt doen om sommige dingen misschien zelfs te voorkomen. En vooral ook hoe jij jezelf kunt overtuigen dat het echt heel belangrijk is om zeker die eerste 4-5 dagen in je bed te blijven. Je wilt namelijk niet met blijvende schade zitten. Een keer in je broek plassen in de kraamweek is echt geen probleem. Je kunt die controle echt even kwijt zijn. Maar over 6 maanden nog steeds urineverlies bij hoesten/niezen, sporten of het toilet niet redden? Dat is echt niet normaal. Pijn bij het vrijen? Ook niet normaal. Ga langs bij je huisarts voor een verwijzing naar een bekkentherapeut. Of neem contact op met je verloskundige als dat prettiger voelt.

Zo zijn er veel dingen onbesproken en voelen daardoor als ‘daar moet ik even doorheen’ of ‘het zal er wel bij horen’. Geloof me je bent echt niet de enige. Bij bijna iedere kraamvrouw zie ik een bont en blauw gezwollen perineum. Arnica druppels en/of zalf helpen om de blauwe plek te doen verminderen. Om de zwelling tegen te gaan begin je het liefst zo snel mogelijk met koelen. Dit kan met een coldpack of met een boterhamzakje met wat schenkstroop. Vraag hier zelf naar als je in het ziekenhuis bevallen bent. Ook hebben kraamvrouwen vaak last van aambeien. Soms al tijdens de zwangerschap omdat de ontlasting moeizaam gaat. Soms ontstaan ze tijdens de persfase omdat er veel druk op je anus komt te staan. Zoutoplossing kan aambeien helpen om te slinken of verdwijnen. Als dat onvoldoende effect heeft vraag je jouw verloskundige om advies welk middel je eventueel nog kunt gebruiken.

Eventuele hechtingen na een knip of scheur hebben ongeveer 6 dagen nodig om het weefsel te doen genezen. Dat betekent niet dat je er dan niets meer van voelt. Maar dat het dusdanig is genezen dat de hechtingen geen functie meer hebben. Vaak gaan je hechtingen om dag 3-4 wat trekken en irriteren omdat alles aan het genezen is. Mocht je er erg veel last van hebben dan kan de verloskundige soms de hechting losknippen zodat de druk er af is. Aan het einde van de kraamweek kun je starten met het masseren van je litteken met perineumolie zodat de huid weer soepel wordt. Zo heb je minder kans dat het vervelend blijft voelen als je weer intiemer wordt met je partner.

You may also like...

Reacties gesloten.