Vitamine D

In Nederland geldt het advies om je kindje vitamine druppels toe te dienen. Vanaf dag 8 t/m 3 maanden extra vitamine K voor de bloedstolling en sterke botten. En tot en met 4 jaar vitamine D. dit bevorderd de calciumopname in je botten en tanden. Waarschijnlijk heb je de vitamine druppels als ergens op een uitzetlijstje zien staan en wil je ze graag tijdens je zwangerschap alvast in huis halen. Maar welke vitamines kies je dan? Wat veel ouders niet weten is dat de samenstelling van vitamine druppels nogal verschillen.

Het grootste verschil is de basis van de vitamine druppels, water of olie. Water spreekt voor zich en olie varieert van kokosolie tot sesamolie. Bij sommige vitamines blijft het daar bij. Vitamine opgelost in olie en klaar. Meer dan genoeg zou je denken. Niets is minder waar. Toevoegingen in de vorm van dinatriumwaterstoffosfaat (hoe?!) wat als eigenschap heeft dat het de opname van calcium tegen werkt. – wait what? – Vitamine d bevorderd de calciumopname en dan stoppen ze er iets in wat die functie tegenwerkt? En dan werkt het spulletje ook nog eens laxerend… Mij ben je hier kwijt. Maar ook toevoegingen als suiker, saccharose (=suiker) of sinaasappelaroma. Maar waarom?? Waarom zou je dit aan een baby willen geven?

Maar hoe maak je nou een keuze? De prijzen verschillen nogal maar ook de hoeveelheid druppels die je per dag moet toedienen. Om het een beetje overzichtelijk te maken heb ik een schema gemaakt met vitamines die geen hulpstoffen bevatten. Succes met de zoveelste keuze die je moet maken als nieuwbakken of aankomende mama!

You may also like...

Reacties gesloten.