Zo je bent bevallen! En nu staan de feestdagen voor de deur. Eindelijk weer een lekker wijntje bij het eten en proosten op een nieuw jaar, toch?
Nieuwe inzichten laten zien dat je gezond verstand gebruiken volstaat betreft alcoholgebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Maar wat houdt dat dan in?
Als de alcohol uit het lichaam is, dan is het ook uit de melk.
Per glas alcoholische consumptie heeft het lichaam zo’n 2 a 3 uur nodig om de alcohol in het lichaam weer af te breken. Via deze link kun je eenvoudig door middel van je lichaamsgewicht (1kg = 2,3 pound) berekenen hoe lang je ongeveer moet wachten met voeding na het nuttigen van alcohol. De alcohol die de moeder drinkt komt via het bloed in de melk aangezien de melk uit het bloed wordt opgebouwd. Maar het wordt niet in de melk opgeslagen.
Zodra het alcohol percentage in het bloed van de moeder weer daalt, daalt het dus ook in de melk. Dertig tot zestig minuten na inname wordt het hoogste alcoholniveau in de melk bereikt. Het daalt daarna vrij snel, mits er geen nieuwe alcohol wordt gedronken. Het daadwerkelijke alcoholpercentage in de moedermelk in vele malen minder dan de hoeveelheid alcohol die de moeder drinkt. Namelijk minder dan 16% van de percentage van de moeder. Wat dat betreft volstaat wachten. Mocht je kindje toch binnen die twee uur dorst krijgen, dan kun je altijd wat vooraf afgekolfde melk geven.
Daling van 23% van de melkafgifte
Uit recent onderzoek blijkt dat alcohol de afgifte van oxytocine (hormoon dat melk toe laat schieten) van de hypofyse remt. De alcohol houdt dus het toeschieten van de melk tegen, waardoor de melkafgifte minder is.
Sommige studies laten zien dat dit een daling is van 23% van de melkafgifte tijdens de aanwezigheid van alcohol in het bloed van de moeder. Andere studies laten zien dat de alcohol de afgifte van oxytocine compleet tegenhoudt.
Als je een goede productie hebt, en je kindje groeit
goed, kan een incidenteel drankje, gevolgd door een wachtperiode hoogstwaarschijnlijk geen kwaad voor je melkproductie. Zit je echter nog in de beginfase van het borstvoedingsavontuur dan wordt het nuttigen van alcohol afgeraden.
Proosten of toch niet?
Die keuze kun je zelf het beste maken. Aan de hand van de informatie die je zojuist gelezen hebt kun je een weloverwogen beslissing nemen. Uiteraard kun je ook proosten met 0,0 bubbels ; ) Fijne feestdagen!
Bron: www.borstvoeding.com
Spread the love,
Sharon