Handsfree


Vanaf de dag dat je kindje geboren wordt leer je al snel heel wat handelingen uitvoeren met een hand; brood smeren, sokken aan trekken of een wasje in de wasmachine stoppen. Op de andere arm ligt namelijk vaak je kindje, heel vaak.

Natuurlijk is het ene kindje makkelijker dan het andere kindje.image
Sommigen laten zich gewoon echt niet wegleggen. En zeg nou eerlijk.. Het is toch ook heerlijk om zo’n warm hummeltje tegen je aan te hebben?

Tijdens de eerste maanden van Novan z’n prille leventje kon ik hem vanwege refluxklachten heel moeilijk neerleggen. Ik heb in deze periode heel veel baat gehad bij mijn draagdoek. Zo heerlijk knus tegen je aan en je hebt je handen vrij, wauw wat een uitkomst!

Echt niet alleen maar voor geitenwollensokken-mensen. En ook echt niet alleen voor vrouwen. Ze hebben zo ontzettend veel mooie printjes. Geloof het of niet maar er bestaan zelfs doeken van star wars, dragers met skulls, een stoer denim printje of wat dacht je van die flaming hot papa hieronder.

imageEr zijn veel verschillende manier van dragen. In mijn ogen is de belangrijkste ergonomisch vs niet-ergonomisch. In veel grote babyzaken zie je bijna alleen maar de niet-ergonomische draagzakken. Erg jammer want het kán gezondheidsklachten voor zowel je kindje als voor jezelf opleveren. Zo hebben bijvoorbeeld kindjes met heupdysplasie een groter risico op verslechtering van de afwijking omdat zij bij niet-ergonomische draagzakken geen ondersteuning hebben van knie tot knie waardoor de beentjes ‘bungelen’ en ze hangen
in het kruis (autsj). Op het plaatje hiernaast is goed zichtbaar wat het verschil is tussen ergonomisch (rechts) en niet-ergonomisch (links) is. Voor jezelf is het draagcomfort vaak veel minder vanwege smalle schouderbanden, en omdat het gewicht op één punt hangt is de belasting vele malen groter.

Maar dan ergonomisch dragen.. Dan heb je alsnog heel veel keuzes. De meest gebruikte zijn de draagdoek, de ringsling, de draagzak of de mai-tai. Voor ieder wat wils. Wil je knopen of klikken? En wil je buik-, heup- of rugdragen? Dat zijn dingen die je vooraf moet bedenken om tot jouw keuze te komen.

Wij zijn begonnen met een geweven draagdoek. Hiermee kun je buik-, heup-, en rugdragen met heel veel verschillende knopen. Ook zijn er rekbare doeken. Met een rekbare doek kun je alleen maar op je buik dragen en met één specifieke knoop. Vanwege de elasticiteit is een rekbare doek tot ongeveer 10 kilo te gebruiken. Een groot voordeel van een rekbare doek is dat je vooraf kunt knopen wat erg handig is als je bijvoorbeeld op pad gaat met je kindje.

Inmiddels heb ik 2 geweven doeken, een rekbare (die ik straks in mijn gezinnen achter laat om te lenen in de eerste week) en ook een zogenoemde ssc, een voorgevormde drager met een gesp. Nu Novan wat groter is en ook wel eens lekker wilt lopen is dat wel handig en snel. En ook makkelijk in gebruik voor papa 😉

Geïnspireerd geraakt? Neem eens een kijkje op www.draaghoek.nl Dit is de website van de draagconsulente waarvan je een cadeaubon krijgt als je bij mij inschrijft.

Spread the love,
Sharon

You may also like...