Flesvoeden op verzoek

imageJe maakt de keuze om je kindje flesvoeding te gaan geven. Een van de keuzes waar veel omstanders direct een oordeel over klaar hebben. Erg jammer aangezien flesvoeding een prima alternatief is. Wat mij wel tegen staat is dat er bij fles-baby’s verwacht wordt dat zij schema’s volgen. Nee, je mag nog niet drinken hoor het is nog geen 3 uur geleden. Of kom op, even doordrinken en dan is het flesje weer leeg. Je hebt zelf toch ook niet altijd evenveel honger? Of exact op het zelfde tijdstip?

Flesvoeding kan anders. Anders dan de schema’s van (de meeste) consultatiebureaus en flesvoedings-fabrikanten. Respectvol voor de capaciteiten van je kindje. Een kindje wordt geboren met een maaginhoud van 7ml!!! Op dag 3 is dit al 20ml en op dag 10 is het verdubbeld naar 40ml. Vanaf dan stijgt het veel langzamer. Na 1 maand is de inhoud 60-80ml en op 6 maanden 100-120ml. Bij een jaar is dit 120-160ml. Hoe kan het dan dat via consultatiebureaus schema’s worden aangeleverd waarbij kindjes van 3 maanden flessen ‘moeten’ krijgen van 150ml of soms nog meer?
(gemiddeld gewicht bij 3 mnd is 6,5 kilo X 150 ml / 6 voedingen = 162,5 ml per voeding). Waarom 6 voedingen? Geen idee. Wellicht omdat het makkelijker is. Maar weegt gemak op tegen de gezondheid en het comfort van je kind? Uit onderzoek blijkt dat een te snelle groei in de eerste twee levensjaren het risico op het krijgen van overgewicht of diabetes type 2 op latere leeftijd vergroot.

Met kunstvoeding loop je al een iets groter risico op overgewicht ivm dat er in kunstvoeding in verhouding een hoger eiwitgehalte in zit. Een kindje heeft zijn hele zuigelingenperiode (1 jaar) voldoende aan de voedingsstoffen in kunstvoeding nummer 1. De reden dat er opvolgmelk bestaat is puur commercieel. Fabrikanten mogen namelijk geen reclame maken voor kunstvoeding in de eerste 6 maanden. De samenstelling wordt veranderd (toevoeging van o.a. maltodextrine=suiker) en er is een nieuw product en daar mag wel reclame voor gemaakt worden. De reden van toevoeging van suiker? ‘Om te zorgen voor een goede oplosbaarheid en stabiliteit van de oplossing’ aldus Nutrilon.

Wil je flesvoeding geven op een natuurlijke manier? Dat kan. Niemand die jou verplicht om je kindje te voeden op de manier zoals op de pakken staat omschreven. Als je je kindje op verzoek voedt dan zul je de natuurlijke maaginhoud veel beter respecteren en je kindje niet overvoeden. Uit een flesje drinkt een baby vaak te gemakkelijk en daardoor te veel. Ze hebben namelijk niet alleen melk nodig om verzadigd te raken. Ze moeten ook voldoende gezogen hebben. Bied dus altijd eerst een speentje aan om te kijken of ze daar op wel hun rust kunnen vinden. Om te voorkomen dat je baby de fles te gemakkelijk en snel leegdrinkt kun je therapeutisch voeden. Dat gaat alsvolgt:

  • Kies voor een speen met 1 gaatje. En geen dental- of kersvorm. Het liefst een lange speen (2,5-3cm).
  • Neem je baby in een vrij verticale positie op schoot.
  • Laat je baby zelf aanhappen. Dit doe je door de bovenlip van de baby te strelen waarna je baby de mond zal openen. Dan kun je de fles iets naar de baby toebrengen waarna hij zal gaan drinken.
  • Houdt de fles bijna horizontaal (maar wel gevuld met melk). Dit stelt je baby beter in staat om de melkstroom te beheersen en te voorkomen dat de stroom te groot is. In de typische ‘achterover leunen en wiegen’-positie vloeit de melk sneller en moet u baby sneller drinken om de stroom bij te houden.
  • Als uw baby pauzeert om te rusten of om diep adem te halen, is dit een aanwijzing voor de verzorger om de fles te verwijderen, even te praten of hem/haar te laten boeren, of een korte pauze te nemen. Het is niet nodig om de fles na 5 minuten of 30 ml weg te nemen als uw baby actief en tevreden drinkt. Wacht voordat u de fles verwijdert op een natuurlijke pauze, maak oogcontact, of laat de baby boeren.
  • Accepteer verschillen in eetlust over de gehele dag.
  • Bouw de voedingen alleen op wanneer er frequent om meer voeding gevraagd wordt. Het is heel normaal dat zuigelingen 8 tot 12 voedingen op een dag drinken. Bouw rustig op met 15ml per voeding.

In de eerste maanden kan het dat je baby zelfs elk uur om voeding vraagt, dit is normaal. Door voedingen uit te stellen en onnatuurlijk grote porties te geven, raakt hij dit gewoon. Hij zal steeds meer willen, langer verzadigd raken, langer nodig hebben om te verteren (al dan niet met krampjes), en ook pas laat weer om voeding vragen. In plaats van 12 voedingen zal je baby bijvoorbeeld nog maar 6 voedingen vragen. Om de hoeveelheid voeding te berekenen volgens de natuurlijke maaginhoud kun je de volgende formule toe passen:

  • 1e maand: 150cc x lichaamsgewicht gedeeld door gemiddeld aantal voedingen (8-12) per 24u. Natuurlijke maaginhoud 60-80cc.
  • 2e maand: 140cc x lichaamsgewicht gedeeld door gemiddeld aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 3e maand: 130cc x lichaamsgewicht gedeeld door gemiddeld aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 4e maand: 120cc x lichaamsgewicht gedeeld door gemiddeld aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 5e maand: 110cc x lichaamsgewicht gedeeld door gemiddeld aantal voedingen (8-12) per 24u.
  • 6e maand: 100cc x lichaamsgewicht gedeeld door gemiddeld aantal voedingen (8-12) per 24u. Natuurlijke maaginhoud: 100-120cc

Bij dit schema wordt er van uit gegaan dat een kindje minimaal 8 voedingen krijgt. Dit om te voorkomen dat ze minder frequent grotere hoeveelheden willen gaan drinken. Het is dus echt niet zo ingewikkeld maar de nederlandse maatschapij zit een beetje vast in de schema’s die gebruikt worden. Ik hoop hier veel moeders mee te informeren en een steentje bij te dragen aan de problematiek rondom obesitas.

Bron:
www.borstvoeding.com
www.baby-voeding.info
www.lalecheleague.nl
www.suikerwijzer.nl

Spread the love,
Sharon

 

You may also like...

One thought on “Flesvoeden op verzoek

  1. Afke

    augustus 3, 2016 at 7:38pm

    Wat een prachtig stukje! En ik werd voor gek verklaard toen ik dit met mijn kids deed (omdat borstvoeding niet lukte) wilde het er zoveel mogelijk op laten lijken.. Voeden op verzoek! Was voor mij erg prettig. Ik wist hoeveel ze binnen kregen, en zag ook hoe ze het zelf opbouwden.

    Ik vond het erg fijn en een heel mooi artikel!