Generatie 2016

Je bent nog geen uur oud en een prachtige foto van jou prijkt al op de tijdlijn van een vriendin van de zus van je buurvrouw. Nog geen uur op deze wereld, je moeder is nog high van de adrenaline en papa post enthousiast een foto van je op facebook. Het voelt zoals in ‘The Lion King’ boven op die rots je pasgeboren kroost showen aan heel de wereld.

Of wat denk je hier van: Wauw! Welkom Eva, onze prachtige kleindochter is geboren. Moeder en kind maken het goed. En dat terwijl jij nog met je wazige hoofd en een half gehecht onderkantje bij ligt te komen gaan dit soort berichten al de tijdlijnen van je vrienden en familie over. Als je het zo zwart-wit leest dan wil je dat toch niemand aan doen? Dat je het lef hebt om de primeur van de ouders te stelen, daar kan ik echt niet bij. Wacht op zijn minst af tot zij zelf wat gepost hebben, als ze dat überhaupt al gaan doen. Het is namelijk hun kind, hun keuze.
imageWant zeg nou eerlijk… Wat is nou daadwerkelijk de reden dat men op facebook zit? Het werkt verslavend. Mensen horen graag complimentjes, voelen zich graag gevleid. Maar moet je daarom pronken met je kindje op het internet? Natuurlijk ben je apentrots op je kind maar is het echt nodig dat die ene jongen uit je klas van 1998, die toevallig voorbij kwam in je vriendenvoorstellen, jouw kind ziet?

Aan de andere kant zullen er veel mensen zijn die wel actief contacten onderhouden via facebook. De wereld is de laatste jaren veel kleiner geworden. Contacten worden makkelijker online gelegd en onderhouden. Men krijgt relaties verder in het land of emigreert hiervoor zelfs. Dan begrijp ik heel goed dat facebook een fijn medium is om gemakkelijk contacten te onderhouden. En om ook dan met hen foto’s of berichten te delen over wat jou op dat moment bezig houdt. Zeker als dat een prachtig wonder in jullie leven is.

Al met al denk ik dat het in ieder geval erg belangrijk is om de wensen van ouders te respecteren. Het is immers hun kind, hun keuze. Een tip voor (aanstaande) ouders:
– Stel je profiel zo in dat alle berichten die op je tijdlijn gepost worden onzichtbaar zijn voor anderen. Zo voorkom je nare situaties zoals hierboven beschreven.
– Plaats richting het einde van je bevalling een bericht zoals deze:

image

Spread the love,
Sharon

You may also like...