Wegwerp of wasbare luiers?

Keuzes, keuzes, keuzes.. En dan is je kindje er nog niet eens… Of je nu kiest voor wegwerp of voor  wasbare luiers er zitten aan beide voor- en nadelen. Voor een groot deel zal je keuze gemaakt worden op gebruiksgemak maar ook de kosten zul je vast belangrijk vinden. Daarnaast speelt voor veel mensen het milieu ook een grote rol waardoor zij eerder voor wasbare luiers zullen kiezen. En laten we vooral het draagcomfort voor je baby niet vergeten. Lees snel verder en maak een weloverwogen beslissing.

‘Jaarlijks zorgen wegwerpluiers voor 144 miljoen kilo afval’.

Het milieu
Zelfs al gebruik je een droger en was je je luiers op 60 graden is CO2 uitstoot bij wasbare luiers 1,5 keer lager. Was je op 40 graden en laat je ze aan de waslijn drogen kan dit oplopen tot wel 2,3 keer lager.
Bij het produceren van wasbare luiers komt wel een grote milieu belasting kijken. Zo wordt er voor het produceren van gewone, niet biologische, katoen veel water en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bamboe is een makkelijker gewas om te groeien en verbruikt minder water en bestrijdingsmiddel, maar de bewerking tot bamboevezels kost weer veel energie en schadelijke chemicaliën. Het meest milieuvriendelijk alternatief zijn wasbare luiers van biologische katoen, deze hebben het EKO-keurmerk.

‘Wegwerpluiers kunnen makkelijk meerdere plasjes opnemen, verschoon je kindje dus niet vaker dan dat nodig is’.

Wegwerpluiers zijn gemaakt van papier, kunststof en synthetische Polyacrylaat korrels. De productie kost bomen en energie, en zorgt voor watervervuiling. De kunststoffen en de korrels zijn van aardolie gemaakt, een eindige grondstof, waarvan de winning en bewerking milieubelastend zijn. Daarnaast kost de fabricage van de luiers en de verpakking energie. Hierbij mag wel worden genoteerd dat het materiaalgebruik van wegwerpluiers de afgelopen 10 jaar met 40 procent is verminderd, hierdoor is de milieubelasting in deze periode flink gedaald.

‘Eerst wasbare luiers uitproberen? Koop niet gelijk een enorme voorraad maar kies voor een proefpakket’.

Uiteraard zijn er fabrikanten bezig om ook wegwerpluiers milieuvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld met een biologisch afbreekbare verpakking en waarbij een vergelijkbaar materiaal van zetmeel ipv plastic wordt gebruikt. Ook handje vol gemeenten dragen hun steentje bij door luiers apart in te zamelen en deze te vergisten tot compost.

De kosten
In onderstaande tabel zie je de gegevens die berekend zijn op een gemiddeld luier gebruik van 3 jaar en 2 maanden. Echter schijnt het vaak zo te zijn dat kindjes in wasbare luiers vaak al veel eerder zindelijk zijn vanwege het oncomfortabele natte gevoel. Dit wordt tot een minimum beperkt bij gebruik van de super absorberende wegwerpluiers van tegenwoordig.

Soort luier en de kosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier  €830 (€490 – €1190)
Wegwerpluier  €1310 (€680 – €1940)

Dit komt neer op een €32 voor wegwerpluiers en €21 voor wasbare luiers per maand. Voor beide geldt uiteraard, hoe eerder je kind zindelijk is hoe goedkoper je uit bent.

Gebruiksvriendelijkheid
De tijd van het vastspelden van hydrofiele doeken is voorbij. Je hebt de keuze uit een- of tweedelige systemen. Daar kun je bijvoorbeeld hier en op verschillende faceboekgroepen veel tips over vinden. Dit neemt niet weg dat een wegwerpluier nog wel iets gemakkelijker is. Je koopt de juiste maat, doet ze om en als ze vies zijn dan gooi je ze weg. Maar ook daar zijn ook veel merken en soorten in te vinden.

Draagcomfort
Ik benoemde al eerder dat de wegwerp luiers enorm goed absorberen. Waardoor kindjes bijna niet voelen dat ze nat zijn. En billetjes minder snel geïrriteerd raken. Echter bevatten de wegwerpluiers wel weer meer chemicaliën wat de huid wel kan irriteren ondanks dat ze ademend zijn. Wasbare luiers geven sneller een nat gevoel waardoor je sneller zult moeten verschonen als de billetjes van je kindje daar op reageren.

Spread the love,
Sharon

Bron:
www.milieucentraal.nl
www.babyopkomst.nl
www.consumentenbond.nl

You may also like...