De cordring


De cordring is een alternatief op de navelklem. Je weet wel, dat enorme witte of blauwe plastic ding wat ze op dat ieniemini buikje plaatsen na de geboorte. En precies dat is de reden dat ik naar een alternatief ging zoeken.

Wist je dat er in veel landen een alternatief gebruikt wordt? Zo zijn er elastiekjes, touwtjes, clipjes en in sommige culturen wordt de navelstreng zelfs ritueel verbrand terwijl de navelstreng nog verbonden is met de (geboren) placenta.
Waarom gebruiken we hier in Nederland dan standaard een navelklem? Omdat we gehospitaliseerd zijn. Alles komt uit plastic verpakkingen en moet snel, steriel en handig zijn, daarom. En misschien heeft het ook wel wat met centjes te maken…
Is een cordring dan perse beter? Als dat voor jou zo voelt wel. Een navelklem is een prima middel, niet meer, niet minder. Dat zelfde geldt voor de cordring.

Bij elke cordring zit een gebruiksaanwijzing (zoals op de afbeelding) bijgevoegd. Het plaatsen is erg eenvoudig. Zelfs  als  je verloskundige of gynaecoloog er nog nooit een heeft geplaatst.

Na de geboorte van een kindje is er zo’n 70% van het bloed in het lichaam van het kind aanwezig. De overige 30% is direct na de geboorte zit nog in de placenta en navelstreng. Om die reden is het voor het kind fijn om de navelstreng volledig uit te laten kloppen zodat daarmee het lichaam al het waardevolle bloed meekrijgt.
Buiten dat het effectief is is het ook nog eens prachtig om te voelen hoe de connectie tussen moeder en kind nog aanwezig is. Je kunt heel duidelijk nog de hartslag in de navelstreng voelen kloppen na de geboorte.

Op de afbeelding kun je goed het verschil zien in een volle en een uitgeklopte navelstreng. Na het uitkloppen is het eenvoudig om de cordring te plaatsen. Mocht je onverhoopt de navelstreng niet uit kunnen laten kloppen kun je zeker nog de cordring gebruiken. Er zal dan alleen wat bloed uit de navelstreng komen zodra hij doorgeknipt wordt.
Mocht je gebruik willen maken van de cordring, laat het me dan even weten dan zorg ik dat ik ze meeneem tijdens het intakegesprek.

You were born to be loved,
Sharon

You may also like...