Bloed, zweet & baby’s

imageTerwijl ik informatie inzamel via een besloten facebook groep voor deze blog pies ik bijna in m’n broek van de reacties. Om maar gelijk goed te beginnen, dat is een van de veel genoemde reacties op mijn vraag: ‘Wat is het meest gênante/stomme/irritante/bizarre aan jouw zwangerschap/bevalling/kraamweek?’ Veel, heel veel van hen hebben problemen gehad (of sommige nog steeds) met ongewenst urineverlies. Vertrouw je het niet ga dan altijd naar je huisarts.

‘De hele mikmak die er bij kwam kijken als je alleen even wilde plassen! Wat had ik daar een hekel aan. Nobody told me’. 

Ook angst om te gaan plassen is veelvoorkomend. Het lijkt wel een slagveld vanonder en je weet niet wat je gaat voelen. De angst voor pijn of dat er iets met je hechtingen gebeurd is bij veel vrouwen aanwezig. Om die angst wat weg te nemen is het fijn om onder de douche te gaan plassen. Zo spoelt het gelijk weg en zal het minder schrijnen. Naast plassen hebben we ook nog nummertje twee. Veel vrouwen weten wel dat het vaak gebeurd tijdens de uitdrijving maar toch generen zij zich er enorm voor. Ook tijdens de weeën en in de kraamtijd kun je je in veel gênante situaties betreft de ontlasting bevinden. Zo vraagt je kraamverzorgster dagelijks of het al gelukt is en is poep en plas misschien wel het onderwerp van een gezellig gesprek aan tafel.

Ik lag met een weeënstorm aan de ctg en kreeg enorme darmkrampen. Ik zei tegen mijn vriend: ‘Ik moet echt poepen maar ze mogen me echt niet helpen’.

Het enige voordeel is dat bij veel vrouwen de gêne op den duur compleet lijkt te verdwijnen tijdens de bevalling. Niks is te gek als het kind er maar uit komt. En het liefst nu! Je bent aan het einde van de ontsluiting zo machteloos. Het lijkt of je het echt niet meer aan kan. En dan zeg je wel eens dingen die je eigenlijk niet meent. Je partner, de verloskundige of de kraamverzorgster wordt dan vaak het slachtoffer.

‘Wat ik echt verbazingwekkend vond is dat ik als preutskoningin gewoon totaal geen schaamte meer kende tijdens de bevalling (wie er allemaal naar binnen keken). Ook tijdens de kraamtijd kon ik iedereen in geur en kleur vertellen over de bevalling. Maar nu is de preutsheid weer volledig terug’.

Plassen, poepen en dan hebben we ook nog spugen. Je lijf wilt alles wat maar enigszins in de weg zit er uit werken. Dus ook je maag is de pineut. En dat is echt geen lolletje tijdens weeën. Veel vrouwen hebben hier last van rond de 3-4 cm ontsluiting en bij 7-8 cm ontsluiting. Vreselijk. Bij de 3-4 cm kun je dat nog wel behappen maar bij de 7-8 cm is het echt niet leuk.

‘Vreselijk over moeten geven tijdens het gesprek met de gynaecoloog tijdens de bevalling zelf… momentje aub dokter… even spugen.. *burp* en het was weer over’.

Naast de inwendige ongemakken is er ook nog een uitwendig ongemak; gene voor schaamhaar. Veel vrouwen willen er toch netjes geschoren bij liggen. En scheren als je hoogzwanger bent daar heb je toch wel apen-armen voor nodig. Je kunt er gewoonweg echt niet bij. Toch is het wel fijn om geschoren te zijn als je gehecht moet worden. Die haartjes zitten dan behoorlijk in de weg. En in schaamhaar blijven nare geurtjes hangen. Het is dus ook wel hygiënisch om te scheren.

‘Mijn vriend hielp mij en scheerde mij op het laatst. Hij vond het doodeng maar een zwangere vrouw spreek je niet tegen toch?!’.

Over nare geurtjes gesproken. Er werd een aantal keer benoemd dat ze er echt van stonden te kijken dat er zo’n nare geur aan het bloedverlies zit. Dit is zo erg omdat het op een gegeven moment oud bloed is wat je vloeit. Je hebt namelijk een wond ter grote van de placenta aan de binnekant van je baarmoeder. Daarom is het zo van belang dat je baarmoeder zo snel mogelijk weer gaat samentrekken. Als je borstvoeding geeft gaat dit sneller omdat je tijdens het voeden het zelfde stofje aanmaakt wat je baarmoeder doet samentrekken.

‘Ik had het gevoel dat iedereen het rook. Vreselijke geur. Ik stond zeker 3x per dag onder de douche’.

De hoeveelheid bloedverlies is ook verbazingwekkend. Je kunt stolsels verliezen ter grote van een sinaasappel. Het vloeien kan tot 6 weken aanhouden en dat noemen ze dan normaal… Ook als het dan gestopt is ben je er nog niet van af. Zeker als je borstvoeding geeft kan je menstruatie erg onregelmatig op gang komen. Sommige vrouwen worden helemaal niet ongesteld tijdens de borstvoedingsperiode, andere hebben erg wisselende periodes met langdurig bloedverlies. Gelukkig bestaat er kraamverband in maatje surfplank.

‘Ik ging automatisch wijdbeens lopen door die dikke maandverbanden. En bij de tweede moest ik zo heel het ziekenhuis door’.

Wat heeft het vrouwelijke onderkantje toch te lijden tijdens en na een bevalling. En dat je kraamverzorgster dan vraagt of je het wilt zien. Of je wilt kijken hoe erg het slagveld is. Hoe veel hechtingen er in zitten, hoe blauw het is en hoe dat mooie trosje aambeien er uit ziet. En daar boven op als toetje; tijdens de kraamweek wilt de kraamverzorgster namelijk elke dag weten wat jouw temperatuur is.. Rectaal (ja, in je anus) opgemeten. Tussen de aambeien (die ook veel vrouwen er gratis bij krijgen) met die thermometer. Leuk joh kinderen krijgen ; )

‘Ze hield een spiegel voor m’n flamouska om te laten zien ‘dat het niet zo erg was als ik dacht’. Nou dat was het écht wel!! Blauw, paars, zwart, geel, alle kleuren en megaaaa dik’.

Niet alleen je onderkant heeft het zwaar. Als je denkt klaar te zijn met die weeën als je bevallen bent dan heb je het mis. Je krijgt namelijk nog naweeën eerst flinke om zo de placenta geboren te laten worden en daarna gaat het gewoon nog een paar dagen door.  Het enige voordeel daar van is dat het bloedverlies vaak ook snel minder wordt. En dat je lichaam weer een beetje in proportie lijkt te komen. Want nee, die buik is niet direct weg als je kind er uit is.

‘Ik wist niet dat je zulke erge naweeën kon krijgen door de borstvoeding’.

En dan wordt je op dag vier wakker als Pamela Anderson. Nadat je de kin van je man van de grond hebt geraapt vertel je hem maar gelijk loud and clear dat hij daar echt geen lolletje van gaat hebben. Het is namelijk echt niet prettig. Ze staan zo onder spanning dat er naar wijzen al zeer doet en daarmee begint de melk direct te lopen. Welkom melkpads! Die konden er ook nog wel bij. Een surfplank in je sexy netbroekje en twee pads in je voedingsbh. Als je pech hebt heb je enorme harde plekken die je kindje niet weggedronken krijgt. Gelukkig zijn daar veel manieren voor om het te verhelpen. Dit is vaak ook de dag van de kraamtranen. Niks is goed, je kunt om alles huilen en niets lijkt te lukken. De voeding gaat niet lekker door die enorme borsten, je kindje valt vaak tot op het randje af vandaag, de nacht is slecht, moet ik nog even door gaan? De echte dipdag. Alsof alleen die pijnlijke boobies nog niet genoeg is.

‘Dat die roze wolk lang niet voor iedereen is weggelegd en dat ik geen idee had dat die wolk zo donker kon worden terwijl ik zo had uitgekeken naar dit meisje’.

Al met al is het echt niet altijd een roze wolk maar er zijn zat vrouwen die een tweede, derde of volgende willen. Bloed, aambeien, ploftieten. Het is het allemaal waard als je in de prachtige ogen van je allermooiste ‘homemade’ product kijkt.

Spread the love,
Sharon

 

You may also like...

One thought on “Bloed, zweet & baby’s

  1. Krista

    april 22, 2016 at 6:59pm

    Ik zit nu op dag 3… Morgen een topdag dus 🙂

    Jouw blog haalt mij de vorige keer weer helder voor de geest 🙂