Huidsmeer

Negen maanden lang wacht je op het moment dat je je baby eindelijk vast kunt houden. En als het moment zich aandient dan.. iehw wat is dat voor vette, witte, plaklaag op z’n huid? Vernix. Ook wel huidsmeer genoemd. Baby’s worden geboren met huidsmeer op hun lijfje. De een heeft bij de geboorte nog heel veel huidsmeer, bij de ander moet je er naar zoeken. Huidsmeer wordt pas in het 3e trimester aangemaakt. Het wordt gevormd uit vetten, proteïne en water. Hoe dichter je naar de 42 weken gaat hoe minder huidsmeer er zal zijn. De huid van je kindje heeft het waarschijnlijk al volledig opgenomen.

Huidsmeer heeft prachtige en functionele eigenschappen. De vetten in huidsmeer voeden de huid en helpt het uitdroging voorkomen. Door de vetten wordt het ook waterafstotend en zorgt het er tijdens de zwangerschap voor dat het vruchtwater de huid niet kan binnendringen en dit zorgt er voor dat het kindje geen vocht en elektrolyten verliest. De slijmprop en de vliezen spelen een grote rol in de bescherming tegen bacteriën die je niet bij je kindje wilt. Huidsmeer is de laatste beschermingslaag in de buik. Maar ook daarbuiten verliest het deze functie niet. En helpt bij de afweer tegen mogelijk aanwezige ziekteverwekkers in het geboortekanaal zoals bijvoorbeeld candida, groep B streptokok en E coli.

Als je kindje geboren wordt is dat een overgang van zo’n 15 tot 20 graden. Kun je het voorstellen? Van 20 graden, lekker in t zonnetje, ineens naar vriespunt? Brrr.. Er zijn vele onderzoeken op dit punt waaruit aanwijzingen zijn gekomen dat je kindje zijn temperatuur beter kan reguleren na de bevalling als er huidsmeer aanwezig is. Het biedt een laagje isolatie. De proteïne die in huidsmeer werden gevonden lijken erg op de proteïne in moedermelk. Aan het einde van de zwangerschap komt er steeds meer huidsmeer los en dat drijft dan door het vruchtwater. De baby neemt kleine slokjes van het vruchtwater en krijgt daardoor ook wat van het huidsmeer binnen. De darmen leren zo alvast wennen aan de proteïne die ook in moedermelk zitten.

Tijdens de uitdrijving (het daadwerkelijk geboren worden van je kindje) dient het als een soort glijmiddel en maakt het laatste stukje van de bevalling dus wat makkelijker. Omdat het antibacterieel is helpen de restjes die in het geboortekanaal achter blijven de moeder om infectie aan de baarmoeder en hechtingen te voorkomen. Wist je al dat huidsmeer naar mama ruikt? Dat maakt het voor je kindje makkelijker om zich aan jou te hechten na de geboorte. Applaus voor moeder natuur!

Huidsmeer is een van de redenen om je kindje niet gelijk al in bad te doen. Over het algemeen wordt er 24 uur gehanteerd voor je kindje in bad gaat. Echter is mijn inziens dat nog erg vroeg. Je kindje heeft nog moeite met de temperatuur op peil houden, het kost veel energie en je kindje vindt het vaak echt nog niet leuk. Buiten dat, vies worden ze echt nog niet. Als je kindje veel huidsmeer heeft dan kan het wel 5 of 6 dagen duren voordat dit volledig in de huid is getrokken. Tijdens je dagelijkse huid op huid knuffelmomentjes kun je de huidsmeer voorzichtig in de huid masseren. Er bestaat geen betere bodylotion dan huidsmeer!

Kijk naar je kindje en voel zelf aan wanneer jij het tijd vindt dat jouw kindje in bad gaat. Het is aan te raden om producten te gebruiken die de huid voeden zoals een badolie. Gebruik dan wel producten zonder toevoegingen als parfum, alcohol en parabenen. Aangezien die juist de huid doen uitdrogen of zelfs irriteren.

 

You may also like...

Reacties gesloten.