Postnatale depressie


Een moeilijk onderwerp om over te praten. Maar juist dát is zo belangrijk. Er heerst een taboe op de postnatale depressie: je hoort toch direct van je kind te houden. Tijdens de zwangerschap kijk je zo uit naar je kind. Als je hem dan eindelijk in je armen sluit en je voelt niks dan is dat vreemd. Je voelt je misschien zelfs schuldig.

Als je tijdens je kraamtijd kampt met deze gevoelens dan is het heel moeilijk om te genieten van deze tijd. En laat dat nou het gene zijn wat iedereen tegen je zegt. ‘Geniet van deze bijzondere tijd samen’. Je denkt dat er iets mis is met je, dat je dit niet kunt. Hoe kom je nog weg uit deze situatie? Dat zijn vervelende gevoelens. Het is erg belangrijk om dit op tijd te herkennen en te erkennen.

Vrijwel alle kraamvrouwen hebben last van huilbuien. De hormonen gieren door je lijf. De zakdoekjes vliegen er door en je herkent jezelf misschien niet eens zo. Je slaapt natuurlijk minder. Je moet jezelf leren kennen in deze rol als mama. En je lichaam moet herstellen. Dat levert nogal eens tranen op. Maar waar ligt nou die grens? Wanneer is het nog oké en wanneer moet je verdere stappen ondernemen? Welke stappen zijn dat? 

Als je wekenlang dagelijks moet huilen, moet je dat bespreekbaar maken. Vaak heb je naast deze huilbuien ook last van angsten. Er spoken dingen door je hoofd. Gedachten als: als ik haar nu over de railing gooi, is ze misschien wel dood. Van dit soort gedachtes kun je erg angstig worden. Je wilt helemaal niet écht dat ze dood gaat. En toch blijven dit soort gedachtes door je hoofd spoken. Je schaamt je er voor en voelt je een slechte moeder. Je kunt hierdoor erg in de knoop komen met jezelf.

Laten we voorop stellen dat dit niet aan jou ligt. Je bent geen slechte moeder. Je bent ziek. Je kunt dit niet onderdrukken of verbeteren door harder je best te doen. Het is geen keuze en het moet behandeld worden. Schaam je niet om om hulp te vragen. Begin met praten tegen iemand die je goed vertrouwd. Je partner, je moeder, je zus, wie dan ook. Begin met praten.

Het is zeker niet makkelijk om open en eerlijk te zijn over je gevoelens. Maar dit is wel heel belangrijk. Jouw gezondheid is belangrijk om een goede mama te zijn voor jouw kindje. Herken je de bovengenoemde signalen? Ga dan.. praat met iemand. Zorg voor jezelf en daarmee voor je kindje 💜

You may also like...

Reacties gesloten.