De navelveter

De navelveter is een vervanging van de navelklem. Je weet wel, dat enorme blauwe plastic ding wat ze op dat ieniemini buikje plaatsen na de geboorte. En precies dat is de reden dat ik naar een alternatief ging zoeken.

Wist je dat er in veel landen een alternatief gebruikt wordt? Zo zijn er elastiekjes, touwtjes, clipjes en in sommige culturen wordt de navelstreng zelfs ritueel verbrand terwijl de navelstreng nog verbonden is met de (geboren) placenta.
Waarom gebruiken we hier in Nederland dan standaard een navelklem? Omdat we gehospitaliseerd zijn. Alles komt uit plastic verpakkingen en moet snel, steriel en handig zijn, daarom.
Is een navelveter dan perse beter? Als dat voor jou zo voelt wel. Een navelklem is een prima middel, niet meer, niet minder. Dat zelfde geldt voor de navelveter.

Na de geboorte van een kindje is er zo’n 70% van het bloed in het lichaam van het kind aanwezig. De overige 30% is direct na de geboorte zit nog in de placenta en navelstreng. Om die reden is het voor het kind fijn om de navelstreng volledig uit te laten kloppen zodat daarmee het lichaam al het waardevolle bloed meekrijgt.
Buiten dat het effectief is is het ook nog eens prachtig om te voelen hoe de connectie dus moeder en kind nog aanwezig is. Je kunt heel duidelijk nog de hartslag in de navelstreng voelen na de geboorte.

Het uitkloppen van de navelstreng is ook belangrijk als je de navelstreng wilt afknopen met een navelveter. Zodra de navelstreng uitgeklopt is wordt hij dunner en dus makkelijker af te knopen.  Op de afbeelding kun je goed het verschil zien in een volle en een uitgeklopte navelstreng.

Ook is er voor het knopen van een navelveter een speciale manier. Dit om te voorkomen dat de navelstreng na gaat lekken. Echter is het ook afhankelijk van welk materiaal je gebruik maakt. Zelf had ik van katoen een veter gehaakt. Helaas was er bij ons toch iets niet goed gegaan en bleef de navelstreng licht bloeden. Balen! Ik denk dat het kwam door de dikte van het gehaakte touwtje. Daarmee heeft de verloskundige hem denk ik niet strak genoeg aan kunnen trekken. Ik zou dus adviseren om de officiële navelveters te gebruiken of om enkel het (ongehaakte) touwtje te gebruiken. Uiteindelijk is er bij ons alsnog een klem op gezet voor de zekerheid. Er zijn ook blogs over het gebruik van flosdraad of hechtdraad maar ik zie daar ook veel negatieve reacties op. Dit omdat het zo dun is dat het de navelstreng kan doorsnijden. Voor meer informatie over de officiële veters mag je mailen naar info@belovedkraamzorg.nl (Ik heb ze op voorraad).

You were born to be loved,
Sharon

Geef een reactie